Dni Majstra Pavla vyvrcholia podujatím Tajomná Levoča

03.08.2010 Levoča

Levoča 3. augusta (TASR) – Jubilejný 10. ročník Dní Majstra Pavla v Levoči vyvrcholia kultúrno-zábavným podujatím Tajomná Levoča 12. až 14. augusta.
V rámci programu je pripravených množstvo zaujímavých podujatí, jedným z nich je Karpatský remeselný trh na Námestí Majstra Pavla.
\"Počas piatka a soboty budú svoje umenie predvádzať remeselníci, ktorí sa zaoberajú výrobou umeleckých výrobkov a predstavujú tradičné remeslo, \" priblížil Ivan Dunčko z oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta Levoča. Remeselníci budú prezentovať remeslá širokého záberu, napríklad tu bude zastúpená drevorezba, šperkárstvo, výroba sviec, tkanie na krosnách, výroba ozembuchov, kováčstvo, výroba hlinených predmetov, drevených hračiek, maľovanie a fúkanie skla.
Zastúpení budú remeselníci zo Slovenska, z Českej a Poľskej republiky a prvýkrát budú mať zastúpenie aj bulharskí remeselníci. \"Oproti minulému roku máme nárast zhruba o pätinu, bude tu viac ako 200 remeselníkov v 85 stánkoch, \" konkretizoval Dunčko.
Okrem tradičného remeselného trhu je počas podujatia Tajomná Levoča pripravená aj laserová šou spolu s akrobatickým vystúpením a ohňostrojom. \"Akrobati, ktorí vystúpia v piatok 13. augusta, sú takou novinkou tohto ročníka, myslím, že počas troch dní si každý príde na svoje, \" uviedla riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Levoči Ingrid Kamenická. Okrem toho sú v piatok na programe vystúpenia viacerých folklórnych súborov, vyvrcholením je Lúčnica. Štvrtok (12.8. ) sa bude niesť v znamení modernej hudby, vystúpi Jana Kirschner a regionálne kapely. Aj sobotňajší program vyplnia kapely, a to nielen zo Slovenska. \"Vystúpia Six and Christy, Hrdza, ďalej skupina City a Věneband z Českej republiky. Komornú atmosféru nášho námestia bude dopĺňať koncert Štátneho komorného orchestra v evanjelickom kostole, \" konkretizovala Kamenická.
Dni Majstra Pavla sa však nenesú len v duchu podujatia Tajomná Levoča. Momentálne ešte stále prebieha vo výstavnej miestnosti Základnej umeleckej školy výstava obrazov autora Radima Čecha, zároveň sa tam až do 14. augusta konajú aj tvorivé dielne klubov Patchworku z Levoče a Litomyšle. Okrem toho sa každý piatok o 11. hodine až do konca augusta konajú Vežové koncerty Brass Collegia a každý piatok o 16. hodine v altánku na námestí aj promenádne koncerty Dychovej hudby Levoča. Počas celého augusta môžu tiež návštevníci vidieť rôzne pouličné divadlá a koncerty.
\"Na tomto festivale sa dáva priestor mladým a začínajúcim umelcom, či už remeselníkom, fotografom, alebo hercom a hudobníkom, \" konštatoval primátor mesta Miroslav Vilkovský. Dodal, že je veľmi rád, že sa podarilo prilákať aj účinkujúcich zo zahraničia, hlavne z partnerských miest.
Dunčko informoval, že festival sa podarilo finančne zabezpečiť aj vďaka podpore cezhraničnej spolupráce s poľským mestom Starý Sacz. Počas troch dní Tajomnej Levoče sa v minulých ročníkoch zdvihla návštevnosť mesta zhruba o 20.000 turistov.
 

Vyberte región